Kako da budete dobro raspoloženi na poslu

Kakvo raspoloženje kreirate na poslu? Da li vidite svoje mesto rada kao inspirativno utočište? Imate li poteškoća da se osećate dobro? Ako se niste sinoć naspavali, ako ste okruženi gomilom papira, sedite u neudobnoj stolici, a od neprestane zvonjave telefona ne možete da se skoncentrišete na rad, svi elementi da budete loše raspoloženi su tu!

U većini slučajeva, ljudi retko razmišljaju o raspoloženju sa kojim pristupaju poslu. Ono kreira kontekst u kome se postižu svi ciljevi, određuje način na koji se radi i ostavlja veliki utisak na klijente sa kojima dolazite u kontakt. Njegov značaj ide do te mere da raspoloženje određuje vaš uspeh u toku dana.

Postanite svesni svog raspoloženja

O raspoloženju se obično govori kao objektu posedovanja. Međutim, pre se može reći da ono poseduje vas. Ako niste svesni da vas je potpuno obuzelo i nadvladalo loše raspoloženje, male su šanse da će se to promeniti, verovatnije će se samo produbiti. Ali kada se potrudite da svesno kreirate dobro raspoloženje, veće su šanse da budete kreativniji, produktivniji i zadovoljniji na kraju dana.

Kako?

Evo jednostavne vežbe da ovladate dobrim raspoloženjem bez obzira na sve. Postavite 4 alarma koji će vas u toku dana podsetiti da proverite nekoliko stvari – obratite pažnju na to kako držite telo, kakav vam je izraz lica i kakvo vam je disanje. Svemu što primetite dodajte i reč ili dve koje opisuju vaše trenutno raspoloženje. Ne trudite se da nešto promenite, samo posmatrajte i beležite.

Ponavljajte proces

Probajte da praktikujete ovakvo ponašanje u narednih mesec dana. Na kraju prve nedelje, napravite osvrt na stvari koje ste primetili. Na primer, da li se određena raspoloženja ponavljaju, da li se javljaju u neko određeno vreme itd. Iz nedelje u nedelju postaćete svesniji raspoloženja (kao i položaja tela) koji ostavljaju značajan uticaj na vaš poslovni život i uspeh. Shvatićete koja čine život lakšim, a koja ga otežavaju.

Svesno kreirajte dobro raspoloženje

Nakon perioda posmatranja, zapitajte se zašto imate određena raspoloženja i kako ona utiču na vaš rad. Probajte da razumete da li je uzrok eksterne ili interne prirode.

Ako je uzrok eksterne prirode, možda bi trebalo da razmislite o uređenju vašeg radnog stola (dodajte fotografije, kalendar, omiljenu šolju ili zanimljivu biljku… sve one sitnice koje vas čine srećnijim) ili kupovini nove radne stolice. Isključite telefon dok radite, pustite neku prijatnu muziku u pozadini, sredite sto na kraju dana.

S druge strane, ako je uzrok interne prirode, poradite na svom stilu života. Pobrinite se da uvek budete naspavani i odmorni. Okrenite se pozitivnim ljudima i mislima. Svakog dana nakon posla, radite nešto što baš, baš volite (šetnja, trčanje, čitanje…).

Vi ste odgovorni za to kako se osećate dok obavljate svoj posao. Kreiranje dobrog raspoloženja nije pretvaranje ili lažiranje stvarnosti, već navika koju možete lako da usvojite ako tako odlučite. Možete vežbati ovakve aktivnosti svakoga dana i biti skoro uvek raspoloženi za uspeh!

Izvor: BIZlife